تأثیر میوه خرما بر میزان و مدت خونریزی دوره نفاس

نوع مقاله : اصیل پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران

2 مربی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران

3 مربی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران.

4 استادیار گروه آمار زیستی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران

5 استاد گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: با توجه به دیدگاه بهداشت باروری که در آن به سلامتی زنان به علت تغییرات فیزیولوژیک در طی بارداری و پس از زایمان تاکید شده است و با توجه به اهمیت حفظ ذخایر آهن و هموگلوبین مادر به ویژه بعد از زایمان و وجود مطالعاتی دال بر تأثیر مصرف میوه خرما در کاهش خونریزی مرحله سوم زایمان، مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر مصرف میوه خرما بر میزان و مدت خونریزی دوران نفاس انجام شد.
روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1394 بر روی 100 نفر از زنان نخست زای 35-18 ساله مراجعه کننده به بیمارستان ام البنین (س) شهر مشهد انجام شد. گروه مداخله از 2 ساعت بعد از زایمان تا 10 روز بعد از زایمان، روزانه 100 گرم میوه خرما مصرف کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات فردی، چک لیست پیگیری دوره نفاس و نمودار تصویری استاندارد (CALBP) بود. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SSPS (نسخه 23) و آزمون های تی تست و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میزان خونریزی در روز اول در گروه مداخله کمتر بود ولی از نظر آماری معنی دار نبود، ولی در سایر روزها (روز دوم تا دهم) بین دو گروه از نظر میزان خونریزی تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (001/0>p). میوه خرما در کاهش روزهای خونریزی تأثیری نداشت.
نتیجه گیری: مصرف خرما در دوران نفاس باعث کاهش میزان خونریزی شده و با توجه به اینکه میوه خرما در بعد از زایمان منع مصرف ندارد، استفاده از آن به مادران در دوران نفاس توصیه می شود

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of consumption of the date fruit on the amount and duration of the postpartum bleeding

نویسندگان [English]

  • Zahra Yadegari 1
  • Sedigheh Amir Ali Akbari 2
  • Zohreh Sheikhan 3
  • Malihe Nasiri 4
  • Farideh Akhlaghi 5
1 M.Sc. of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Tehran Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
2 Instructor of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Tehran Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
3 Instructor of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Tehran Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
4 Assistant Professor, Department of Biostatistics, School of Nursing & Midwifery, Tehran Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
5 Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
چکیده [English]

Introduction: Due to emphasis in  reproductive health on maintaining women’s health, who undergo physiological changes during and after pregnancy, and the importance of maintaining hemoglobin and iron stores to keep mothers healthy, particularly during puerperium, and presence of studies that indicate the efficacy of the date fruit on reduction of hemorrhage in the third stage of labor , this study aimed to determine the effect of consumption of the date fruit on the amount and duration of postpartum bleeding.
Method:This randomized clinical trial was conducted on 100 nulliparous 18–35 year-old women in Omolbanin Hospital, Mashhad, Iran, in 2015. In the intervention group, the mother was for 10 days given dates (100 gr/day), starting 2 hr after delivery. Data were collected using demographic questionnaires, postpartum follow-up checklist, and pictorial blood loss assessment chart (PBLAC). Data analysis was performed using SPSS)ver .23), t-test, and Mann-Whitney test. PResults:The study results indicated that the amount of bleeding was lower in the intervention group in the first day, but was not statistically significant, however in the other days (2 to 10) there was statistically significant difference in the amount of bleeding between the two groups (P<0.001); date fruit consumption was not effective in reducing the number of bleeding days.
Conclusion: Postpartum consumption of the date fruit reduces the amount of bleeding, and since its postpartum consumption is not banned, new mothers are advised to consume it during this period

کلیدواژه‌ها [English]

  • Date fruit
  • Hemorrhage
  • Postpartum
  1. Cunningham FG, Leveno JK, Bloom SL, Hauth JC, Rouse DJ, Spong CY. The puerperium. In: Cunningham FG, editor. Williams obstetrics. 23nd ed. New York: McGraw-Hill; 2014. P. 668-800.
  2. Lund JK, McManaman J. Normal labor, delivery, newborn care, and puerperium. In: Danforth DN, editor. Danforth´s obstetrics and gynecology. 10th ed. New York: Lippincott Williams & Wilkins; 2008. P. 22-400.
  3. Chi C, Bapir M, Lee CA, Kadir RA. Puerperal loss (lochia) in women with or without inherited bleeding disorders. Am J Obstet Gynecol 2010; 203(1):56.e1-5.
  4. Milman N. Postpartum anemia I: definition, prevalence, causes, and consequences. Ann Hematol 2011; 90(11):1247-53.
  5. Mojahed S, Aflatunian A, Khadem N, Dehghani Firouzabadi R, Karimi Zarchi M. An investigation into effectiveness of date (Rutab) on postpartum hemorrhage. J Shahid Sadoughi Univ Med Sci 2012; 20(2):159-66. (Persian).
  6. Mahdavian M, Golmakani N, Manssori H, Afzalaghaee M. An investigation of effectiveness of oral Dill extracts on postpartum hemorrhage. J Women Midwifery Infertil Iran 2003; 78(4):1. (Persian).
  7. Liu DY, Fan L, Huang XH. Clinical observation on treatment of postpartum hemorrhage by xuesaitong soft capsule. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 2002; 22(3):182-44.
  8. Al-Shahid W, Marshall RJ. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? Int J Food Sci Nutr 2003; 54(4):247-59.
  9. Baliga MS, Baliga BR, Kandathil SM, Bhat HP, Vayalil PK. A review of the chemistry and pharmacology of the date fruits (Phoenix dactylifera L.). Food Res Int 2011; 44(7):1812-22.
  10. Hamoud N. Comparison of palm fruits and drug oxytocin on postpartum hemorrhage. [Masters Thesis]. Mashhad, Iran: Mashhad University of Medical Sciences; 2000. (Persian).
  11. Changizi Ashtiani S. Beneficial effects of Dates From the perspective the Quran and hadith. Third National Congress of the Quran and Medicine, Shaheed Sadoughi University of Medical Sciences Yazd; 2009. (Persian).
  12. Khadem N, Sharaphy A, Latifnejad R, Hammod N, Ibrahimzadeh S. Comparing the efficacy of and oxytocin in the management of postpartum hemorrhage. Shiraz E Med J 2007; 8(2):67-71.
  13. Speroff L, Fritz MA. Clinical gynecologic endocrinology and infertility. New York: lippincott Williams & wilkins; 2005.
  14. Vayalil PK. Date fruits (Phoenix dactylifera Linn): an emerging medicinal food. Crit Rev Food Sci Nutr 2012; 52(3):249-71.
  15. Higham JM, O'brien PM, Shaw RW. Assessment of menstrual blood loss using a pictorial chart. Br J Obstet Gynaecol 1990; 97(8):734-9.
  16. Naafe M. Considering the effect of hydro alcoholic extract of capsella bursa pastoris on menorrhagia. [Master’s Thesis]. Tehran, Iran: Shahid Beheshti University of Medical Sciences and Health Services Faculty of Nursing and Midwifery; 2014. (Persian).
  17. Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol 2011; 31(1):29-31.
  18. Milani Bonab A, Bagheri Nasami N, Hosseinzade Shamsi M, Hesabgar Monfared H, Shariati E. Effects of dates in reduce labor paine and facilitate the delivery. Third National Congress of the Quran and Medicine, Shaheed Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd; 2009. (Persian).
  19. Tabrizian K, Tabrizian L. Health effects dates in during pregnancy and after delivery. View point of the Quran and sunnat. Third National Congress of the Quran and Medicine, Shaheed Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd; 2009. (Persian).
  20. Mayes PA, Botham KM. Metabolism of unsaturated fatty acids and eicosanoids. In: Murray RK, editor. Harper’s illustrated biochemistry. 29th ed. New York: McGraw-Hill Companies; 2012. P: 368-877.
  21. Nama V, Karoshi M, Kakumani V. The single unit transfusion in postpartum hemorrhage: a new perspective. Int J Fertil Womens Med 2005; 51(2):58-63.
  22. El-Sohaimy SA, Hafez EE. Biochemical and nutritional characterizations of date palm fruits (Phoenix dactylifera L.). J Appl Sci Res 2010; 6:1060-7.
  23. Onuh S, Ukaejiofo EO, Achukwu PU, Ufelle SA, Okwuosa CN, Chukwuka CJ. Hematopoietic activity and effect of crude fruit extract of phoenix dactylifera on peripheral blood parameters. Int J Biol Med Res 2012; 3(2):1720-3.
  24. Kordi M, Salek Nasiri N, Safarian M, Esmaeili H, Shadjuo K. The effect of oral honey-dates intake during labor on labor progress of nulliparous women. Iran J Obstet Gynecol Infertil 2008; 13(2):23-30. (Persian).
  25. Kordi M, Meybodi Aghaee F, Tara F, Nematy M, Shakeri MT. The effect of date consumption in late pregnancy on the onset of labor in nulliparous women. Iran J Obstet Gynecol Infertil 2013; 16(77):9-15. (Persian).