نوع مقاله : اصیل پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2
مربی گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3
استادیار گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4
استاد گروه فارماکوگنوزی و بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
5
استادیار گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده
مقدمه: پسدرد یا انقباضات دردناک رحمی، یکی از مشکلات دوران پس از زایمان است که تسکین آن میتواند موجب بهبود شیردهی و تعامل بهتر مادر و نوزاد گردد. یکی از روشهای کاهش درد، داروهای گیاهی هستند که عوارض کمتر و پذیرش بهتری نسبت به داروهای شیمیایی دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر ترکیبی سیاهدانه و مفنامیک اسید با مفنامیک اسید بهتنهایی بر شدت پس درد زایمانی در زنان چندزا انجام شد.
روشکار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در سال 1396 بر روی 100 زن چندزا که زایمان طبیعی کرده و از پسدرد متوسط تا شدید شکایت داشتند، انجام گرفت. افراد بهطور تصادفی در دو گروه 50 نفری کپسول سیاهدانه- مفنامیک اسید و پلاسبو- مفنامیک اسید قرار گرفتند. شدت پسدرد با استفاده از مقیاس سنجش بصری 2 ساعت پس از زایمان اندازهگیری شد و مادران در صورت داشتن نمره درد 4 و بیشتر وارد مطالعه شدند و به آنها یک کپسول مفنامیک اسید 250 میلیگرمی همراه با یک کپسول سیاهدانه 500 میلیگرمی (گروه مداخله) و یا کپسول پلاسبو (گروه کنترل) داده شد. شدت و مدت درد قبل و 1 ساعت بعد از هر بار مصرف دارو با خطکش درد اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمونهای تی مستقل، تی زوجی، مربع کای و من ویتنی انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: در گروه سیاهدانه- مفنامیک اسید نهتنها کاهش شدت پسدرد بیشتر از گروه پلاسبو- مفنامیک اسید بود، بلکه مدت لازم برای زمان تسکین درد نیز کوتاهتر بود (001/0>p).
نتیجهگیری: ترکیب سیاهدانه و مفنامیک اسید میتواند بهعنوان یک داروی مؤثر بر درد، در زنانی که از پسدرد زایمان شکایت دارند، مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effects of the Combination of Nigella Sativa and Mefenamic Acid and Mefenamic Acid Alone on the Severity of Postpartum Pain in Multiparous Women: A Double-Blind Clinical Trial
نویسندگان [English]
-
Maryam Chananeh
1
-
Padideh Janati Ataei
2
-
Mahrokh Dolatian
3
-
Faraz Mojab
4
-
Malihe Nasiri
5
1
M.Sc. Student in Midwifery, Student Research Committee, School of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
2
Instructor, Department of Midwifery and Reproductive Health, Midwifery and Reproductive Health Research Center, School of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
3
Assistant Professor, Department of Midwifery and Reproductive Health, Midwifery and Reproductive Health Research Center, School of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
4
Professor, Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Biotechnology, School of Pharmacy, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
5
Assistant Professor, Department of Biostatistics, School of Paramedical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
چکیده [English]
Introduction: Postpartum pain or painful uterine contractions is an important postpartum problem, and its relief could improve breastfeeding and mother-infant interactions. Medicinal herbs could be used to relieve postpartum pain with fewer side-effects and better acceptability compared to chemical medications. The present study aimed to compare the effects of the combination of Nigella sativa (Kalonji) and mefenamic acid and mefenamic acid alone on postpartum pain in multiparous women.
Materials and Methods: This randomized double-blind clinical trial was conducted on 100 multiparous women with natural delivery, who complained of moderate-to-severe postpartum pain in 2017. The women were randomly assigned to two groups of Kalonji-mefenamic acid (n=50) and placebo-mefenamic acid (n=50). Severity of postpartum pain was measured using the visual analogue scale (VAS) two hours after delivery, and mothers with the pain score of ≥4 were enrolled in the study. Women in the intervention group received mefenamic acid capsules (250 mg) with a Kalonji capsule (500 mg), and the control group received mefenamic acid capsules (250 mg) with a placebo. Severity and duration of pain were measured before and one hour after each medication administration using the VAS. Data analysis was performed in SPSS version 22 using independent and paired t-test, Chi-square, and Mann-Whitney U test. P-value of less than 0.05 was considered statistically significant.
Results: Severity of postpartum pain reduced more rapidly and significantly in the Kalonji-mefenamic acid group compared to the placebo-mefenamic acid group (P<0.001).
Conclusion: According to the results, combination of Kalonji and mefenamic acid could be used as an effective herbal remedy in the women with postpartum pain.
کلیدواژهها [English]
-
Postpartum Pain
-
Nigella Sativa (Kalonji)
-
Mefenamic Acid
-
Uterine Contractions
-
Postpartum Care