نوع مقاله : اصیل پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، گروه تغذیه سلولی مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2
استادیار گروه تغذیه سلولی مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3
3. استادیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماریهای زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4
دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
5
دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت مردان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
6
کارشناس ارشد علوم تغذیه، مرکز بهداشت غرب تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده
مقدمه: اندومتریوز، یک بیماری چندعلتی است. مطالعات محدودی در مورد رابطه عوامل تغذیهای با اندومتریوز انجام شده است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دریافتهای غذایی و شاخصهای تنسنجی با ابتلاء به اندومتریوز انجام شد.
روشکار: این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1400-1399 بر روی 317 نفر از زنان 49-18 ساله شهر تهران انجام شد. تشخیص ابتلاء به اندومتریوز با روش لاپاراسکوپی انجام و بر این اساس افراد به دو گروه مورد (107=n) و شاهد (210=n) تقسیم شدند. با پرسشنامه بسامد خوراک نیمهکمی روا و پایا، شامل 168 ماده غذایی، دریافت غذایی افراد تعیین و با نرمافزار تغذیهای N4 آنالیز شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.
یافتهها: احتمال اندومتریوز برای افراد در بالاترین سهک شاخص توده بدنی بهطور معنیداری کمتر از افراد در سهک اول بود (001/0>p، 92/0-20/0:CI، 5/0=OR). در مدل تعدیل شده، احتمال اندومتریوز برای افراد در بالاترین سهک دریافت سبزیها، میوهها، ماهی، حبوبات، مغزدانههای روغنی و روغنهای مایع بهطور معنیداری کمتر از گروه دریافتکننده در سهک اول بود (05 / 0>p). در مقابل احتمال اندومتریوز برای افراد در بالاترین سهک دریافت لبنیات، گوشت قرمز، گوشتهای فرآوری شده، امعاء و احشاء، و روغنها و چربیهای جامد بهطور معنیداری بیشتر از گروه دریافتکننده در سهک اول بود (05/0>p).
نتیجهگیری: ارتباط معکوس و معنیداری بین دریافت سبزیها، میوهها، ماهی، حبوبات، مغزدانههای روغنی و روغنهای مایع با اندومترویز مشاهده شد. دریافت لبنیات، گوشت قرمز، گوشتهای فرآوری شده، امعاء و احشاء و روغنها و چربیهای جامد با اندومتریوز رابطه مستقیم و معنیداری داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Association of dietary intakes and anthropometric indices with endometriosis: a case-control study
نویسندگان [English]
-
Sakine Ghasemi Sedaghat
1
-
Ghazaleh Eslamian
2
-
Seyyedeh Neda Kazemi
3
-
Bahram Rashidkhani
4
-
Robabeh Taheripanah
5
-
Elahe Nematifard
6
1
M.Sc. Student of Nutrition Sciences, Department of Cellular and Molecular Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
2
Assistant Professor, Department of Cellular and Molecular Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
3
Assistant Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, Preventative Gynecology Research Center, Faculty of Medicine, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
4
Associate Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
5
Associate Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, Men's Health Research Center, Faculty of Medicine, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
6
M.Sc. of Nutrition Sciences, West Tehran Health Center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
چکیده [English]
Introduction: Endometriosis is a multifactorial disease. Limited studies have been published on the relationship between nutritional factors and endometriosis. This study was performed with aim to determine the association between dietary intake and anthropometric indices with endometriosis.
Methods: This case-control study was performed in 2020-2021 on 317 women aged 18 to 49 years in Tehran. Endometriosis was diagnosed using laparoscopy and women were divided into case (n=107) and control (n=210) groups. Food intake was assessed using a semi-quantitative and reliable food frequency questionnaire including 168 food items and analyzed with N4 nutrition software. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and logistic regression test. P<0.05 was considered statistically significant.
Results: The probability of endometriosis was significantly lower for women in the highest tertile of body mass index than in the first tertile (OR=0.5, CI: 0.20-0.92, P <0.001). After adjusting for confounding variables, women in the upper tertile of intake for vegetables, fruits, fish, legumes, seeds and nuts and liquid oils had a lower likelihood of endometriosis (P <0.05). However, women in the upper tertile of intake for dairy products, red meat, processed meats, organ meats, and solid oils and fats were significantly more likely to be suffering from endometriosis (P <0.05).
Conclusion: A significant inverse relationship was observed between endometriosis and intakes of vegetables, fruits, fish, legumes, seeds and nuts and liquid oils. However, intake of dairy products, red meat, processed meats, organ meats, and solid oils and fats had a significant direct association with endometriosis.
کلیدواژهها [English]
-
Body mass index
-
Case-control study
-
Endometriosis
-
Food groups
-
Nutrients