نوع مقاله : اصیل پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2
استادیار گروه تغذیه سلولی مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3
استادیار گروه زنان و زایمان، مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماریهای زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4
دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده
مقدمه: از عوامل اتیولوژیک استفراغ شدید بارداری، افزایش پراکسیداسیون اسیدهای چرب و کمبود ویتامینها و آنتیاکسیدانها هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دریافت گروههای غذایی قبل از بارداری و ابتلاء به استفراغ شدید بارداری انجام شد.
روشکار: این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1400-1399 بر روی 171 نفر از زنان باردار 35-18 ساله مراجعهکننده به بیمارستانهای تهران انجام شد. تشخیص ابتلاء به استفراغ شدید بارداری با استفاده از معیار کالج زنان و زایمان آمریکا صورت گرفت و افراد به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. با پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی روا و پایا، شامل 168 ماده غذایی، دریافت غذایی افراد در یک سال گذشته قبل از بارداری جمعآوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه 22) و و آزمون های کای اسکوئر، من ویتنی و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: مقدار چربی کل و چربی اشباع دریافتی در گروه مورد بهطور معنیداری بالاتر از گروه شاهد بود. میانه دریافت ویتامینهای گروه B و همچنین ویتامینهای A و C در گروه شاهد بهطور معنیداری بالاتر از گروه مورد گزارش شد. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشکننده، احتمال استفراغ شدید بارداری برای افراد در بالاترین سهک دریافت سبزی (43/0-19/0:CI، 39/0=OR) و میوه (83/0-31/0:CI، 51/0=OR) بهطور معنیداری کمتر از افراد دریافت کننده در سهک اول بود. در مقابل، احتمال این بیماری برای افراد در بالاترین سهک دریافت گوشت فرآوری شده (11/6-04/1:CI، 93/3=OR) و امعاء و احشاء (03/5-23/1:CI، 39/2=OR)، بهطور معنیداری بیشتر از افراد دریافت کننده در سهک اول بود.
نتیجهگیری: ارتباط معکوس و معنی داری بین دریافت سبزیها، میوهها، ماهی و غذاهای دریایی، غلات سبوسدار، حبوبات، مغز دانههای روغنی، زیتون و روغن زیتون با استفراغ شدید بارداری مشاهده شد. در مقابل دریافت لبنیات پرچرب، گوشتهای فرآوری شده، امعاء و احشاء، شیرینیها، چربیهای جامد با استفراغ شدید بارداری رابطه مستقیم و معنیداری داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Association between pre-pregnancy food group intakes and hyperemesis gravidarum: a case-control study
نویسندگان [English]
-
Fatemeh Haghshenosabet
1
-
Ghazaleh Eslamian
2
-
Seyyedeh Neda Kazemi
3
-
Bahram Rashidkhani
4
1
M.Sc. Student of Nutrition Sciences, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
2
Assistant Professor, Department of Cellular and Molecular Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
3
Assistant Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, Preventative Gynecology Research Center, Faculty of Medicine, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
4
Associate Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
چکیده [English]
Introduction: Some of the etiological factors of hyperemesis gravidarum are increased fatty acid peroxidation and deficiency of vitamins and antioxidants. This study was performed with aim to determine the relationship between pre-pregnancy food group intakes and severe hyperemesis gravidarum.
Methods: This case-control study was performed in 2020-2021 on 171 pregnant women aged 18-35 years referred to the hospitals of Tehran. Hyperemesis gravidarum was diagnosed using the American College of Obstetrics and Gynecology criteria, and participants were divided into the case and control groups. A semi-quantitative valid and reliable food frequency questionnaire containing 168 food items was used to assess food intake of participants in the past year before pregnancy. Data analysis was performed by SPSS statistical software (version 22), using Chi-square, Mann-Whitney and logistic regression tests. A p-value lower than 0.05 was considered statistically significant
Results: The case group had significantly higher total fat and saturated fat intakes compared with controls. Median intakes of vitamin B groups, vitamin A and vitamin C were significantly higher among controls than cases. After adjusting for confounding variables, participants in the upper tertile of intakes of vegetables (OR=0.39, CI: 0.19-0.43) and fruits (OR=0.51, CI: 0.31-0.83) had a lower possibility of hyperemesis gravidarum. However, participants in the upper tertile of intakes of processed meats (OR=3.93, CI: 1.04-6.11) and organ meats (OR=2.39, CI: 1.23-5.03) were significantly more likely to be suffering from hyperemesis gravidarum.
Conclusion: There was a significant inverse association between intake of vegetables, fruits, fish and seafood, whole grains, legumes, nuts, olives and olive oil with hyperemesis gravidarum. However, intake of high-fat dairy products, processed meats, organ meats, sweets, solid fats had a significant direct association with hyperemesis gravidarum.
کلیدواژهها [English]
-
Hyperemesis gravidarum
-
Pregnancy
-
Food intake analysis
-
Case-control study