رژیم غذایی آلکالاین و اختلالات فشارخون و دیابت بارداری: مرور سیستماتیک

نوع مقاله : مروری

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

2 کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

3 کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران

10.22038/ijogi.2025.91317.6556

چکیده

مقدمه: اختلالات فشارخون در دوران بارداری و دیابت بارداری از جمله مشکلات شایع دوران حاملگی با تاثیر منفی بر سلامت مادر و جنین می باشند. بار اسیدی رژیم غذایی می تواند نقش مهمی در بروز این عوارض داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر رژیم الکالاین بر اختلالات فشارخون در دوران بارداری و دیابت بارداری انجام شد.

روش کار: در این مطالعه مرور نظام مند کلید واژه های "بار اسیدی رژیم" (Dietary Acid Load)، "اسیدیتی" (Acidity)، "رژیم آلکالاین" ((Alkaline diet، "دیابت بارداری" ((Gestational Diabetes و " اختلالات فشارخون" ( Hypertensive disorders ) در پایگاه‌های اطلاعاتی بین‌المللی: PubMed، Web of Science، Scopus، Embase و همچنین پایگاه‌های داده ملی: SID و Magiran به زبان های فاسی و انگلیسی تا جولای 2025 جستجوی پیشرفته شد. انتخاب مقالات بر اساس معیارهای ورود و خروج و ارزیابی کیفیت مقالات با مقیاس نیوکاسل اوتاوا انجام شد. 5 مطالعه مرتبط انتخاب و با حجم نمونه 7869 زن باردار و غیرباردار بررسی شد. داده ها عمدتا از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک و شاخص های بار اسیدی مانند NEAP و PRAL استخراج و محاسبه شده بودند.

یافته ها: نتایج اکثر مطالعات نشان داد بار اسیدی بالای رژیم غذایی با افزایش معنادار خطر اختلالات فشارخون و دیابت بارداری مرتبط است.

نتیجه گیری: علیرغم مطالعات محدود، تنظیم بار اسیدی رژیم غذایی با افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات و کاهش مصرف پروتئین حیوانی میتواند به کاهش اختلالات فشارخون و دیابت بارداری کمک کند. انجام مطالعات آینده نگر و کارآزمایی های بالینی برای تایید دقیق تر این ارتباط پیشنهاد میگردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Alkaline diet and hypertension and gestational diabetes: a systematic review

نویسندگان [English]

  • Seideh Hanieh Alamolhoda 1
  • , Fatemeh Kermani 2
  • Fatemeh Alahverdi 2
  • Fatemeh rashidi 2
  • mojgan Zarei Salehabadei 3
1 Midwifery and Reproductive Health Research Center, Midwifery and Reproductive Health Department, School of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
2 Student Research Committee, school of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
3 Student Research Committee, school of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
چکیده [English]

Introduction: Blood pressure disorders during pregnancy and gestational diabetes are among the common problems during pregnancy with negative effects on maternal and fetal health. The acidic load of the diet can play an important role in the occurrence of these complications. The present study was conducted to determine the effect of an alkaline diet on blood pressure disorders during pregnancy and gestational diabetes.

Methods: In this systematic review study, the keywords "Dietary Acid Load", "Acidity", "Alkaline diet", "Gestational Diabetes" and "Hypertensive disorders" were searched in international databases: PubMed, Web of Science, Scopus, Embase and national databases: SID and Magiran, in Persian and English until July 2025. The selection of articles was based on the inclusion and exclusion criteria and the quality of the articles was assessed using the Newcastle-Ottawa scale. 5 relevant studies were selected and reviewed with a sample size of 7869 pregnant and non-pregnant women. The data were mainly extracted and calculated from the semi-quantitative food frequency questionnaire and acid load indices such as NEAP and PRAL.

Findings: The results of most studies showed that high dietary acid load is associated with a significant increase in the risk of hypertensive disorders and gestational diabetes.

Conclusion: Despite limited studies, adjusting the acid load of the diet by increasing the consumption of fruits and vegetables and reducing the consumption of animal protein can help reduce blood pressure disorders and gestational diabetes. In this regard, prospective studies and clinical trials are recommended to more accurately confirm this relationship.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Diabetes، Gestational؛ Hypertension
  • Pregnancy-Induced؛ Diet