تأثیر مصرف آب زرشک بر مقادیر سرمی آنزیم‌های کبدی به‌دنبال فعالیت خسته‌کننده در دختران فعال

نوع مقاله: اصیل پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

2 دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

4 دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: زرشک دارای ترکیبات زیست فعال با خواص دارویی و درمانی می‌باشد. با توجه تغییرات نامطلوب آنزیم‌های کبدی به‌دنبال فعالیت خسته‌کننده، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف آب زرشک بر سطح سرمی آنزیم‌های کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) پیرو یک جلسه فعالیت خسته‌کننده در دختران فعال انجام شد.
روش‌کار: این مطالعه نیمه‌تجربی در سال 1396 بر روی 20 دختر فعال در مشهد انجام شد. افراد به دو گروه 10 نفره مکمل و دارونما تقسیم شدند. پس از مکمل‌دهی 2 هفته‌ای (250 میلی‌لیتر آب‌زرشک و دارونما)، آزمودنی‌ها در یک فعالیت خسته‌کننده شرکت نمودند. تغییرات آنزیم‌های کبدی مورد مطالعه (AST،ALP ، ALT) طی سه مرحله (حالت پایه، پس از دوره مکمل‌دهی، پس از فعالیت ورزشی) اندازه‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌‌افزار آماری SPSS (نسخه 19) و Excel (2010) و آزمون‌های تی‌تست مستقل، آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرّر و آزمون تعقیبی بانفرونی صورت گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: مصرف آب‌ زرشک باعث کاهش معنادار آنزیم‌های AST (021/0=p)، ALP (018/0=p) و ALT (014/0=p) در گروه مکمل شد و فعالیت خسته‌کننده باعث افزایش معنادار هر سه آنزیم در دو گروه شد، این در حالی بود که دامنه تغییرات هر سه آنزیم AST (021/0=p)، ALP (019/0=p) و ALT (012/0=p) بلافاصله پس از فعالیت در گروه مصرف‌کننده آب ‌زرشک به‌طور معناداری کمتر از گروه دارونما بود و مصرف آب ‌زرشک توانسته بود به‌طور معناداری از افزایش مقادیر AST، ALP و ALT بلافاصله پس از فعالیت خسته‌کننده ممانعت کند.
نتیجه‌گیری: مکمل‌دهی آب ‌زرشک می‌تواند از افزایش فیزیولوژیکی آنزیم‌های کبدی ناشی از فعالیت خسته‌کننده در دختران فعال پیش‌گیری کند و نقش مهمی در تغییرات مطلوب آنزیم‌های کبدی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Barberry juice consumption on serum levels of liver enzymes following exhaustive exercise in active girls

نویسندگان [English]

  • Mozhgan Eskandari 1
  • Babak Hooshmand Moghadam 2
  • Mehrdad Fathei 3
  • Ali Bakhtiyari 4
1 Ph.D. student, Department of Exercise Physiology, School of Sport Sciences, University of Birjand, Birjand, Iran.
2 Ph.D. student, Department of Exercise Physiology, School of Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
3 Associate Professor, Department of Exercise Physiology, School of Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
4 Ph.D. student, Department of Exercise Physiology, School of Physical Education and Sport Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Introduction: Barberry has bioactive compounds with medicinal and therapeutic properties. Considering the adverse changes in liver enzymes following the exhaustive exercise, this study was performed with aim to evaluate the effect of Barberry juice consumption on serum levels of liver enzymes of Aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP) and Alanine aminotransferase (ALT) following one session of exhaustive exercise in active girls.
Methods: This quasi-experimental study was conducted in 2017 on 20 active girls in Mashhad. The subjects were divided into two groups of supplementation (n = 10) and placebo (n = 10). After two weeks of supplementation (250 ml of Barberry juice and placebo), the subjects participated in an exhaustive exercise. The changes in liver enzymes (AST،ALP،ALT) were measured in three stages (basal state, after supplementation period, after exhaustive exercise). Data were analyzed using SPSS software (version 19) and Excel (2010), and independent t-test, repeated measures t-test and post-hoc test. P<0.05 was considered statistically significant.
Results: Barberry juice consumption significantly reduced AST (p=0.021), ALP (p=0.018) and ALT (p=0.014) in supplement group, and exhaustive exercise significantly increased all three enzymes in two groups. However, the range of changes in all three AST (p=0.021), ALP (p=0.019) and ALT (p=0.019) immediately after exhaustive exercise was significantly lower in the supplement group than the placebo group; the Barberry juice consumption could significantly prevent from the increase in the levels of AST, ALP and ALT immediately after the exhaustive exercise.
Conclusion: Barberry juice supplementation can prevent the physiological increase in liver enzymes following exhaustive exercise in active girls and play an important role in the desired changes in liver enzymes.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Barberry juice
  • Exhaustive exercise
  • Liver Enzyme
  1. Daneshfard B, Jaladat AM. Male infertility and diet: a perspective of traditional Persian medicine. Galen Med J 2016; 5(2):103-4.
  2. Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberis vulgaris and Berberine: an update review. Phytother Res 2016; 30(11):1745-64.
  3. Rahimi-Madiseh M, Lorigoini Z, Zamani-Gharaghoshi H, Rafieian-Kopaei M. Berberis vulgaris: specifications and traditional uses. Iran J Basic Med Sci 2017; 20(5):569-87.
  4. Asemani S, Montazeri V, Baradaran B, Tabatabiefar MA, Pirouzpanah S. The effects of Berberis vulgaris juice on insulin indices in women with benign breast disease: a randomized controlled clinical trial. Iran J Pharm Res 2018; 17(Suppl):110-21.
  5. Ashraf H, Zare S, Farnad N. The effect of aqueous extract of barberry fruit on liver damage in streptozotocin-induced diabetic rats. J Shahrekord Univ Med Sci 2014; 15(6):1-9. (Persian).
  6. Mokhtari M, Shariati M, Ajdari A. Protective effect of hydro-alcoholic extracts of saffron on liver enzymes (AST, ALT, ALP) by hypervitaminosis a in male rat. J Sabzavar Univ Med Sci 2013; 20(2):133-41. (Persian).
  7. Zahedmanesh F, Eizadi M, Rashidi M, Khorshidi D, Samarikhalaj H. Aspartate aminotransferase and alkaline phosphates fluctuations pattern during delayed muscle soreness induced by resistance exercise in response to whey protein supplementation in sedentary student boys. J Know Health 2017; 12(1):57-65. (Persian).
  8. Vahdatpoor H, Shakeryan S. Liver enzyme changes following the consumption of ginger and eccentric exercise in overweight girls. Feyz J 2018; 22(2):162-8. (Persian).
  9. Heidari B, Siahkouhian M, Vakili J, Zarghami Khameneh A. The effects of a short term hydro-alcoholic extract of milk Thistle (Silymarin) supplementation on aerobic exercise induced changes. Complementary Med J Facul Nurs Midwifery 2015; 5(3):1258-70. (Persian).
  10. Hooshmand Moghadam B, Kordi MR, Mahdian S. The effect of Barberry Juice supplement on Prostaglandin E2 level caused by intense aerobic activity in active young girls. J Birjand Univ Med Sci 2017; 24:1-9. (Persian).
  11. Hoseini‎ A, Zar A, Mansouri A. Effect of Aloevera with swimming training on the alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase levels of diabetic rats. Iran J Nutr Sci Food Technol 2016; 11(4):29-38.
  12. Mirdar S, Nobahar, M. The effects of progressive exercise training on some of muscle damage enzymes in active girls. JME 2012; 2(1):17-28.
  13. Rezaei M, Rahimi E, Bordbar S, Namdar S. The effects of three sessions of running on a negative slope on serum levels of liver enzymes in adult male rats. Zahedan J Res Med Sci 2013; 15(5):47-9.
  14. Ajami Nezhad M, Saberikakhaki A, Sabet Jahromi M. The effects of a single bout of aerobic exercise at different intensities on markers of liver function and blood hemoglobin in healthy untrained male. Horizon Med Sci 2014; 19(4):184-91.
  15. Hazar M, Otağ A, Otağ İ, Sezen M, Sever O. Effect of increasing maximal aerobic exercise on serum muscles enzymes in professional field hockey players. Global J Health Sci 2015; 7(3):69.
  16. Eizadi M, Ghasemi Shob M, Rashidi M. Effects of whey protein supplementation after high intensity eccentric contraction on liver enzymes in Non athletic young men. Koomesh 2018; 20(1):15-24. (Persian).
  17. Hemmati M, Asghari S, Zohoori E. Study of changes in adiponectin level in streptozotocin-induced diabetic rats treated with aqueous extract of Berberis vulgaris. J Birjand Univ Med Sci 2014; 21(1):27-34.
  18. Motalleb G, Hanachi P, Kua SH, Fauziah O, Asmah R. Evaluation of phenolic content and total antioxidant activity in Berberis vulgaris fruit extract. J Biol Sci 2005; 5(5):648-53. (Persian).
  19. Hanachi P, Kua SH, Asmah R, Motalleb G, Fauziah O. Cytotoxic effect of Berberis vulgaris fruit extract on the proliferation of human liver cancer line (HepG2) and its antioxidant properties. Int J Cancer Res 2006; 2(1):1-9.
Rafiee F, Heidari R, Ashraf H, Rfiee P. Protective effect of Berberis integerrima fruit extract on carbon- tetrachloride induced hepatptoxicty in rats. J Fasa Univ Med Sci 2013; 3(3):179-87. (Persian).