%0 Journal Article %T بررسی تأثیر زعفران خوراکی بر عملکرد جنسی زنان یائسه: یک مطالعه کارآزمایی بالینی %J مجله زنان، مامایی و نازایی ایران %I Mashhad University of Medical Sciences %Z 1680-2993 %A طباطبایی چهر, محبوبه %A نظری, سکینه %A باقری, مریم %A نیازی, آیدا %A عباسی, دکتر زهره %A سلطانی, مریم %A کاظمی, دکتر کتانه %A قربانی, محبوبه %D 2020 %\ 02/20/2020 %V 22 %N 12 %P 46-53 %! بررسی تأثیر زعفران خوراکی بر عملکرد جنسی زنان یائسه: یک مطالعه کارآزمایی بالینی %K زعفران خوراکی %K زنان یائسه %K عملکرد جنسی %R 10.22038/ijogi.2020.15552 %X مقدمه: عملکرد جنسی، بخشی از زندگی و رفتار انسانی است که اختلال آن در دوران بعد از یائسگی 72% است. زعفران به‌دلیل داشتن ترکیباتی از قبیل کروسین و سافرانال دارای اثر تحریک جنسی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر زعفران خوراکی بر عملکرد جنسی زنان یائسه انجام شد. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 96-1395 بر روی 67 زن یائسه در شهر بجنورد انجام شد. زنان یائسه روزانه یک عدد کپسول زعفران یا دارونما به‌مدت 28 روز مصرف کردند. پرسشنامه عملکرد جنسی روزن قبل از مصرف کپسول و 4 هفته بعد از اتمام مداخله توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‌های تی زوجی و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین نمرات عملکرد جنسی در گروه زعفران قبل از مصرف 7/8±5/13 و بعد از مصرف 6/7±8/18 بود که بر اساس نتایج آزمون تی زوجی، عملکرد جنسی بهبود یافته بود (001/0p<)، اما در گروه کنترل تغییری در عملکرد جنسی قبل و بعد از مداخله ایجاد نشده بود (563/0=p). در هیچ یک از واحد‌های پژوهش عارضه‌ای از زعفران مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری: با توجه به بهبود قابل توجه عملکرد جنسی با مصرف کپسول زعفران، توصیه می‌شود زعفران به‌عنوان مکمل خوراکی در دوران یائسگی استفاده شود. %U https://ijogi.mums.ac.ir/article_15552_c2484388a481af417ca4afb92ba0527b.pdf