%0 Journal Article %T بررسی عوامل مرتبط با شدت تهوع و استفراغ در دوران بارداری و نحوه کنترل آن توسط زنان باردار در شهر همدان سال 1393 %J مجله زنان، مامایی و نازایی ایران %I Mashhad University of Medical Sciences %Z 1680-2993 %A آقابابایی, دکتر سودابه %A سلطانیان, دکتر علیرضا %A شریفی, شکوفه %A ترک زبان, الناز %A رفائی, دکتر منصوره %D 2019 %\ 01/21/2019 %V 21 %N 11 %P 23-31 %! بررسی عوامل مرتبط با شدت تهوع و استفراغ در دوران بارداری و نحوه کنترل آن توسط زنان باردار در شهر همدان سال 1393 %K استفراغ %K بارداری %K تهوع %K کنترل %R 10.22038/ijogi.2019.12323 %X مقدمه: تهوع و استفراغ می‌تواند موجب کاهش کیفیت زندگی در زنان باردار شود. شناخت عوامل مرتبط و نحوه تسکین آن می‌تواند در مراقبت از زنان باردار نقش مهمی ایفا کند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مؤثر بر شدت تهوع و استفراغ در دوران بارداری و نحوه کنترل آن توسط مادران انجام شد. روش‌کار: این مطالعه توصیفی در سال 1393 بر روی 160 زن باردار با سن بارداری 20-6 هفته و حاملگی تک‌قلو مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی ‌درمانی شهر همدان انجام شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه­ محقق ساخته با سؤالاتی در مورد مشخصات فردی، باروری و نحوه کنترل تهوع و استفراغ و پرسشنامه بررسی تهوع و استفراغ بارداری جمع‌آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون دقیق فیشر انجام شد. میزان  pکمتر از 05/0 معنی­دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج مطالعه،شدت تهوع و استفراغ در 79 نفر (4/49%) خفیف، در 75 نفر (9/46%) متوسط و در 6 نفر (7/3%) شدید بود. سن مادر، شغل مادر، سن بارداری و اوقات شبانه‌روز با شدت تهوع و استفراغ ارتباط معناداری داشتند (05/0p<). 89 نفر (2/56%) از واحدهای پژوهش به دنبال راه چاره برای تخفیف شدت بیماری با استفاده از دارو و ترکیبات گیاهی بودند. ویتامین B6 و عرق نعنا بیشترین مصرف را داشتند. 80 نفر (50%) از زنان به‌دلیل نگرانی از آسیب به جنین از هیچ دارویی استفاده نکرده بودند. نتیجه‌گیری: متغیرهایی مانند سن مادر، شغل مادر، سن بارداری و زمان وقوع تهوع و استفراغ در طول روز، با شدت تهوع و استفراغ ارتباط دارند. ویتامین B6 و عرق نعنا، بیشترین مصرف را برای تسکین تهوع و استفراغ دوران بارداری داشتند. %U https://ijogi.mums.ac.ir/article_12323_18aafb0bbab74355da94d1ed4bb4b15a.pdf