@article { author = {Youseflu, Samaneh and Jahanian Sadatmahalleh, Shahideh and Mottaghi, Azadeh and Kazemnejad, Anoshirvan}, title = {Evaluation of the role of dietary flavonoid intake in the risk of endometriosis among Iranian women}, journal = {The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility}, volume = {22}, number = {3}, pages = {68-75}, year = {2019}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {1680-2993}, eissn = {2008-2363}, doi = {10.22038/ijogi.2019.13395}, abstract = {Introduction: Flavonoids include a large number of plant-based polyphenolic compounds with antioxidant, anti-estrogenic, anti-mutation, and anti-proliferative effects. This study was conducted to evaluate the relationship between endometriosis and dietary flavonoid intake among Iranian women referring to Arash Hospital, Tehran, Iran,from May 2016 to February 2017. Methods: This case-control study was conducted on 156 women (78 women diagnosed with endometriosis after laparoscopy and 78 healthy women) in Arash Hospital. The dietary data of the subjects were obtained using a 147-item semi-quantitative Food Frequency Questionnaire a year before the interview. The USDA tables were used to determine the type and amount of flavonoids per 100 g of each food item. Data were analyzed using the Chi-square، t-tests, and logistic regression model. Result: After the adjustments of the confounding variable, it was revealed that individuals who had a higher intake of total flavonoids ‎(P=0.001)‎ were less likely to have endometriosis‎. Among the subgroups of flavonoids, the only intake of flavanone ‎(P=0.04)‎ was significantly associated with ‎endometriosis risk. Regarding different food groups, flavonoid was significantly lower in the dairy product ‎(P=0.02), adviser ‎(P=0.001), and fruit ‎(P=0.03), compared to that of the control group. Conclusion: Regarding the influence of flavonoid intake on endometriosis pathogenesis, it can be concluded that a higher intake of flavonoids can contribute to the prevention and control of endometriosis. Therefore, it is recommended to conduct counseling sessions about the benefits of flavonoid intake for such patients.}, keywords = {Endometriosis,Flavonoid,Diet,FFQ}, title_fa = {بررسی نقش میزان فلاونوئیدهای دریافتی از رژیم غذایی در خطر ابتلاء به اندومتریوز در زنان ایرانی}, abstract_fa = {مقدمه: فلاونوئیدها شامل تعداد زیادی از ترکیبات پلی‌فنولیک با منشأ گیاهی هستند که دارای اثر آنتی‌اکسیدانی، آنتی­استروژنی، آنتی‌موتاسیون و آنتی‌پرولیفراتیو هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط اندومتریوز با میزان فلاونوئید دریافتی از رژیم غذایی در زنان ایرانی مراجعه کننده به بیمارستان آرش تهران انجام شد. روش­کار: این مطالعه مورد- شاهدی در طی سال‌های 96-1395 بر روی 78 زن مبتلا به اندومتریوز که تأیید لاپاروسکوپی شده بودند و 78 زن سالم در بیمارستان آرش تهران انجام شد. اطلاعات مربوط به رژیم غذایی افراد در طی یک سال قبل از مصاحبه توسط پرسشنامه 147 آیتمی بسامد خوراک (FFQ) تکمیل گردید. برای تعیین نوع و میزان فلاونوئیدها در هر 100 گرم از هر آیتم غذایی از جدول ترکیبات غذایی USDAاستفاده شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون‌های کای­دو، تی مستقل، من‌ویتنی و رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: بعد از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر، افراد با دریافت بالای فلاونوئید توتال (001/0=p) شانس کمتری برای ابتلاء به اندومتریوز نشان دادند. در بین زیرگروه‌های فلاونوئید تنها مصرف فلاوانون (04/0=p) با خطر ابتلاء به اندومتریوز ارتباط داشت. در مقایسه بین گروه­های مختلف غذایی، تنها مصرف فلاونوئید موجود در لبنیات (02/0=p)، ادویه (01/0=p) و میوه (04/0=p) در گروه بیماران مبتلا به اندومتریوز به‌طور معنی­داری کمتر از گروه شاهد بود. نتیجه­گیری: با توجه به تأثیر فلاونوئیدها بر روی عوامل مؤثر بر پاتوژنز اندومتریوز، مصرف بالای فلاونوئیدها می­تواند در پیشگیری و ‏کنترل اندومتریوز نقش داشته باشد، بنابراین مشاوره و آموزش به این بیماران در زمینه فواید مصرف فلاونوئیدها ضروری به نظر ‏می­رسد.‏}, keywords_fa = {اندومتریوز,پرسشنامه بسامد خوراک,رژیم غذایی,فلاونوئیدها}, url = {https://ijogi.mums.ac.ir/article_13395.html}, eprint = {https://ijogi.mums.ac.ir/article_13395_ccd3912ac24600697fae4fb0d15cb243.pdf} }