TY - JOUR ID - 13745 TI - بررسی ارتباط عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در دوران بارداری مادر با کموزنی هنگام تولد در نوزادان JO - مجله زنان، مامایی و نازایی ایران JA - IJOGI LA - fa SN - 1680-2993 AU - رجائی, مهدی AU - ویسانی, دکتر یوسف AU - نجفی, دکتر رضا AU - دل‌پیشه, دکتر علی AD - دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران. AD - استادیار گروه اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات آسیب‌های روانی اجتماعی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران. AD - استادیار گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران. AD - استاد گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 22 IS - 6 SP - 65 EP - 74 KW - بیماری‌های قلبی - عروقی KW - عوامل خطر KW - نوزاد KW - وزن کم هنگام تولد DO - 10.22038/ijogi.2019.13745 N2 - مقدمه: شاخص وزن کم هنگام تولد، شاخص بسیار حساس و مفید برای سلامت کودک است، لذا بررسی عوامل خطر مربوط به آن بسیار مورد توجه است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط عوامل خطر بیماری‌های قلبی - عروقی مادری و خطر کم‌وزنی هنگام تولد در نوزادان انجام شد. روش‌کار: این مطالعه به روش ﻣﻮرد- ﺷﺎﻫﺪی بر روی 250 نفراز نوزادان تازه متولد شده در سال 1397 انجام گرفت که از این تعداد 125 نفر از نوزادان با وزن کم هنگام تولد به عنوان مورد و 125 نفر از نوزادان با وزن طبیعی به عنوان شاهد از بین افراد واجد شرایط به صورت تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده­ها در گروه­های مورد و شاهد با استفاده از آزمون­های آماری جدول متقاطع، تی تست، کای­اسکوئر و رگرسیون لجستیک انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج، برخی عوامل‌ خطر بیماری‌های قلبی - عروقی در مادران شامل: عدم فعالیت فیزیکی (007/0=p)، مواجهه با دود سیگار و دخانیات (005/0=p)، تری‌گلیسیرید (008/0=p)، کلسترول (028/0=p)، مصرف نمک سر سفره (004/0=p)، مصرف میوه ناکافی (05/0=p)، مصرف سبزیجات ناکافی (03/0=p) و مصرف فست‌فود و نوشابه (01/0=p) با کم‌وزنی نوزاد در هنگام تولد ارتباط معنی‌داری داشتند. نتیجه‌گیری: برخی عوامل خطر مادری بیماری­های قلبی - عروقی نظیر مواجهه با دود سیگار و دخانیات، مصرف نمک، مصرف فست­فود و نوشابه، عدم مصرف میوه و سبزیجات، عدم تحرک و بالا بودن تری­گلیسیرید خون می­توانند به عنوان عوامل خطر زمینه‌ساز کم­وزنی هنگام تولد در نظر گرفته شوند. UR - https://ijogi.mums.ac.ir/article_13745.html L1 - https://ijogi.mums.ac.ir/article_13745_9cea6d41926a06539708b8df8712d7f1.pdf ER -