%0 Journal Article %T ارتباط رژیم غذایی با افسردگی پس از زایمان در زنان %J مجله زنان، مامایی و نازایی ایران %I Mashhad University of Medical Sciences %Z 1680-2993 %A عدالتی فرد, فاطمه %A میرغفوروند, مژگان %A محمد علیزاده چرندابی, سکینه %A فرشباف خلیلی, عزیزه %A اصغری جعفرآبادی, محمد %D 2016 %\ 01/21/2016 %V 18 %N 182 %P 1-10 %! ارتباط رژیم غذایی با افسردگی پس از زایمان در زنان %K افسردگی پس از زایمان %K چربی %K روی %K منیزی %R 10.22038/ijogi.2016.6632 %X مقدمه: بر اساس نظر سازمان جهانی بهداشت، افسردگی دومین بیماری بعد از بیماری‌های ایسکمیک قلبی تا سال 2020 خواهد بود و افسردگی بعد از زایمان نیز به عنوان یک دوره‌ای از افسردگی ماژور اثرات زیانباری بر سلامت مادر و نوزاد و حتی کل خانواده برجای می‌گذارد،لذامطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط و سهم هر یک از فاکتورهای دریافتی از طریق رژیم غذایی با افسردگی پس از زایمان انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال 1393 بر روی 95 زن زایمان کرده در 8 هفته پس از زایمان در مراکز بهداشتی شهر تبریز انجام گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها در این مطالعه، فرم مشخصات فردی اجتماعی و مامایی، پرسشنامه افسردگی ادینبورگ و پرسشنامه یادآمد غذایی 24 ساعته که در طی سه روز که شامل یک روز تعطیل و دو روز غیر تعطیل بود، توسط افراد تکمیل شد و از این سه روز میانگین گرفته شد. کسب نمره‌ 12 و بالاتر به منزله‌ افسردگی مادران بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 20) انجام شد. همچنین جهت بررسی ارتباط رژیم غذایی و افسردگی و تعیین میزان سهم هر یک از این فاکتورها در ایجاد افسردگی از تحلیل شبکه های عصبی استفاده شد. یافته ها: میانگین نمره مقیاس افسردگی 4/4±1/7 بود. در مجموع 83 زن (4/87%) از مادران نمره ادینبورگ پایین‌تر از 12 داشتند. بر اساس تحلیل شبکه های عصبی، اسید چرب امگا-3 (25%)، کلسترول (32%)، اسیدهای چرب غیر اشباع چندگانه (36%) و اسید چرب امگا-6 (42%) کم‌ترین سهم را در افزایش نمره افسردگی ادینبورگ به نسبت روی (61%)، منیزیم (78%) و چربی اشباع شده (90%) داشتند. نتیجه گیری: با توجه به اینکه فاکتورهای دریافتی از قبیل امگا-3، کلسترول، اسیدهای چرب غیر اشباع چندگانه و امگا-6 کم‌ترین سهم را در افزایش نمره افسردگی پس از زایمان دارند، می‌توان گفت یک نوع حالت حفاظتی در برابر افزایش نمره ادینبورگ را ایفا می کنند و می‌توانند در رژیم غذایی افراد پیشنهاد شوند %U https://ijogi.mums.ac.ir/article_6632_1f83e04e75293dfbd3582bbdf21a7f07.pdf