@article { author = {Ghorbani, Mahboubeh and Tabatabaeichehr, Mahboubeh and Bagheri, Maryam and Salari, Elahe and Nazari, Sakineh}, title = {Effect of saffron on happiness of postmenopausal women: a clinical randomized trial}, journal = {The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility}, volume = {22}, number = {4}, pages = {11-17}, year = {2019}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {1680-2993}, eissn = {2008-2363}, doi = {10.22038/ijogi.2019.13440}, abstract = {Introduction: Happiness decreases during menopause periods due to mental disorders, reduced social activity, marital status and physical diseases. Saffron has joyful effect due to the presence of ingredients such as Crocin and Safranal. This study was conducted with aim to determine the effect of saffron capsule on happiness of postmenopausal women. Methods: This double-blind, randmized clinical trial study was performed on 67 postmenopausal women in the Imam Reza Women's Clinic in Bojnourd from 2015 to 2017. The subjects were randomly divided into two groups of intervention (30 mg capsule saffron) and control (30 mg placebo capsules). The subjects completed demographic questionnaire, midwifery and Oxford Happiness Inventory before using capsule and 4 weeks after consumption of capsule. Data were analyzed with SPSS software (version 16) and Chi-square, independent t-test and paired T-test. P Results: The mean scores of happiness in saffron group were 45.5 ± 12.9 before consumption and 51.4 ± 12.8 after consumption. The results of paired t-test showed that happiness increased (p<0.001), but in control group, no change was found in happiness before and after the intervention (p = 0.347). Conclusion: Saffron has joyful property. Since happiness decreases during menopause, saffron is recommended to be used as a supplement in menopause.}, keywords = {Happiness,Menopause,Saffron}, title_fa = {بررسی تأثیر زعفران بر شادمانی زنان یائسه: کارآزمایی بالینی تصادفی}, abstract_fa = {مقدمه: در دوران یائسگی به‌دلیل اختلالات روانی، کاهش فعالیت اجتماعی، وضعیت تأهل و بیماری‌های جسمانی؛ شادمانی کاهش می‌یابد.زعفران به‌دلیل داشتن ترکیباتی از قبیل کروسین و سافرانال دارای اثر نشاط‌آوری است، لذامطالعه حاضر با هدف کلی بررسی تأثیر کپسول زعفران بر شادمانی زنان یائسه انجام شد. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 96-1394 بر روی 67 زن یائسه واجد شرایط مطالعه در کلینیک زنان امام رضا (ع) شهر بجنورد انجام شد. افراد به‌طور تصادفی در دو گروه مداخله (مصرف کپسول 30 میلی‌گرمی زعفران) و کنترل (مصرف کپسول 30 میلی‌گرمی دارونما) قرار گرفتند. پرسشنامه‌های مشخصات فردی، مامایی و پرسشنامه شادمانی آکسفورد قبل از مصرف کپسول و 4 هفته بعد از مصرف آن توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‌های کای اسکوئر، تی مستقل و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین نمرات شادمانی در گروه زعفران قبل از مصرف 9/12±5/45 و بعد از مصرف 8/12±4/51 بود که بر اساس نتایج آزمون تی زوجی، شادمانی افزایش یافته بود (001/0>p)، اما در گروه کنترل تغییری در شادمانی قبل و بعد از مداخله ایجاد نشده بود (347/0=p). نتیجه‌گیری: زعفران دارای خاصیت شادمانی می‌باشد. از آنجایی که در دوران یائسگی میزان شادمانی کاهش می‌یابد، توصیه می‌شود به عنوان مکمل در دوران یائسگی استفاده شود.}, keywords_fa = {زعفران,شادمانی,یائسگی}, url = {https://ijogi.mums.ac.ir/article_13440.html}, eprint = {https://ijogi.mums.ac.ir/article_13440_afa61246bbc41fc34ce5960f25feddc9.pdf} }