@article { author = {Izadpanah, AliMohammad and Alahyari, Elham and Torshizi, Marziyeh and Khazaie, Zohreh and Sharifzadeh, Gholamreza and Hosseini, Mahdi}, title = {Effect of Grape Seed Powder on Postpartum Hemorrhage in Vaginal Delivery: A Randomized Controlled Clinical Trial}, journal = {The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility}, volume = {21}, number = {10}, pages = {30-37}, year = {2018}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {1680-2993}, eissn = {2008-2363}, doi = {10.22038/ijogi.2018.12242}, abstract = {Introduction: Postpartum hemorrhage is one of the most major problems that threaten the mothers' health and is regarded as one of the most important reasons for mortality especially in developing countries. So far, many studies have been conducted with regard to the effectiveness of chemical and herbal medicine on the decrease of postpartum hemorrhage. Given the importance of postpartum bleeding management for mother and child, this study aimed to evaluate the effect of grape seed powder on postpartum hemorrhage. Methods: This randomized controlled clinical trial study was performed on 120 pregnant women referred to Vali-e-Asr Maternity Hospital of Birjand in 2016. The mothers were randomly divided into four groups each one with 30 cases. The three groups received grape seed powder doses of 50, 100, and 150 mg and there was a placebo group. The capsules were taken by the mother with a glass of warm water after taking the pair. The volume of maternal hemorrhage was measured 24 hours after the delivery. Data were analyzed by SPSS software (version 16) using one-way analysis of variance, Tukey's test, and Bonferroni post hoc test. P-value less than 0.05 was considered statistically significant. Results: In all four groups, the bleeding volume from the first to the third hour showed a significant decrease )P<0/001(. At the first, second, and third hours after the intervention, the highest volume of bleeding in the control group and the lowest volume of bleeding in the intervention group with 100 mg of grape seed were observed. In the control group, the highest volume of bleeding was 24 h and in the 150-mg group the lowest volume of bleeding was observed. There was a significant difference between the mean volume of 24 h bleeding in the four groups and the mean volume of bleeding in all groups was also significant in the control group )P<0/001(. Conclusion: Grape seed powder seems to be safe and effective for preventing postpartum hemorrhage and is recommended to use in the third stage of labor.}, keywords = {Postpartum Hemorrhage,Grape seed,Vaginal delivery}, title_fa = {تأثیر پودر هسته انگور بر حجم خونریزی بعد از زایمان طبیعی: کارآزمایی بالینی شاهد‌دار تصادفی شده}, abstract_fa = {مقدمه: خونریزی بعد از زایمان، یکی از سه علت مهم عوارض و مرگ‌و‌میر مادری به‌خصوص در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. تاکنون بررسی های متنوعی در رابطه با تأثیر داروهای شیمیایی و گیاهی بر کاهش خونریزی بعد از زایمان انجام شده است. با توجه به اهمیت کنترل خونریزی پس از زایمان در زندگی مادر و کودک، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر پودر هسته انگور بر کاهش خونریزی بعد از زایمان انجام گرفت. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهد‌دار تصادفی شده در سال 1395 بر روی 120 نفر زن باردار مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان ولی عصر (عج) شهر بیرجند جهت انجام زایمان طبیعی انجام شد. افراد به‌طور تصادفی به چهار گروه 30 نفره تقسیم شدند که 3 گروه دریافت‌کننده پودر هسته انگور در دوزهای 50، 100 و 150 میلی‌گرم و یک گروه دارونما بودند. کپسول‌ها پس از خروج جفت همراه با یک لیوان آب گرم توسط مادر مصرف گردید. سپس حجم خونریزی مادر طی 24 ساعت بعد از زایمان اندازه‌گیری گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه، تست تعقیبی توکی و بونفرونی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: در چهار گروه مورد مطالعه حجم خونریزی از ساعت اول تا ساعت سوم کاهش آماری معناداری را نشان داد (001/0>p). در ساعت اول، دوم و سوم بعد از مداخله بالاترین حجم خونریزی در گروه شاهد و کمترین حجم خونریزی در گروه مداخله 100 میلی‌گرم هسته انگور مشاهده شد. در گروه شاهد بالاترین میزان حجم خونریزی 24 ساعته و در گروه 150 میلی‌گرم کمترین حجم خونریزی مشاهده گردید که اختلاف آماری معنی‌داری در میانگین حجم خونریزی 24 ساعته در 4 گروه مورد مطالعه مشاهده شد و میانگین حجم خونریزی نیز در تمام گروه‌ها با گروه شاهد معنی‌دار بود (001/0>p). نتیجه‌گیری: پودر هسته انگور برای جلوگیری از خونریزی پس از زایمان ایمن و مؤثر است و برای استفاده در مرحله سوم زایمان توصیه می‌شود.}, keywords_fa = {خونریزی بعد از زایمان,زایمان طبیعی,هسته انگور}, url = {https://ijogi.mums.ac.ir/article_12242.html}, eprint = {https://ijogi.mums.ac.ir/article_12242_475ca25882c160eae4a71b542b510525.pdf} }